marți, 8 mai 2012

Painea noastra cea de toate zilele



      Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii afirma ca pâinea contribuie la reducerea colesterolemiei, gratie carbo-hidratilor complecsi pe care îi contine. Bogata în fier si vitamine, în special în vitaminele din grupul B, pâinea alba este si o sursa valoroasa de calciu, mineral vital pentru dezvoltarea si întretinerea unor dinti si oase sanatoase. Pe plan european, consumul domestic de pâine s-a diminuat în ultimele decenii, dar ea ramâne un aliment de baza în multe camine si fiecare persoana consuma în medie trei felii zilnic. Aceasta cantitate de pâine alba - ce trebuie, prin lege, fortificata — furnizeaza aproape o sesime din necesarul zilnic de calciu al unui adult. Doua idei eronate dar raspândite sunt ca pâinea îngrasa (nu e adevarat — îngrasa doar ce se pune pe ea) si ca cea alba e daunatoare. Desi aceasta nu contine toate fibrele si nu are toate proprietatile ve-risoarei sale integrale, este valoroasa sub raport nutritional, mai ales când e îmbogatita cu minerale si vitamine specifice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu